“TUPROQ UNUMDORLIGINI OSHIRISHDA ORGANIK CHIQINDILARDAN FOYDALANISHNING SAMARALI USULLARI”

  • Ilxamdjan YUSUPOV Andijon mashinasozlik instituti tayanch doktoranti
##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##: https://doi.org/10.69617/uzmu.v3i3.1.1763
"Kalit so‘zlar" : maxsus, chiqindi, organic modda, o‘simliklar, tuproq, mineral paxta, kokovit, yuqori torf, tseolit, lignin, qum, shag’al, vermikulit, perlit, keramzit, qarag’ay po‘pstlog’i.

"Maqola"

Ma’lumki paxta tozalash korxonalarida minglab tonna paxta chiqindilari hosil bo‘ladi, ushbu chiqindilarning ayrim turlari qayta ishlash korxonalariga sotiladi, ayrim turlarini esa utilizatsiya qilish talab etiladi. Hozirda ushbu chiqindilar  aholi tomonidan chorva mollarni boqish uchun, issiqxonalarda chirindi hosil qilish uchun va  qisman kompostlar tayyorlashda to‘ldiruvchi sifatida foydalaniladi.Ushbu  organik chiqindilar to‘g’ridan-to‘g’ri o‘simliklar uchun ozuqa sifatida ishlatilmaydi.Shu sababli ularni qisman qayta ishlash talab etiladi. Taklif etilayotgan usulda chiqindilar qayta ishlanib, unga qovushtiruvchi moddalar qo‘shib massa hosil qilinadi va maxsus pressda, presslab stakan shakliga keltiriladi va ushbu stakan unumdor turpoq yoki biogumus bilan to‘ldirilib, o‘simlik urug’lari ekiladi yoki tayyor ko‘chatlar pikirovka qilinadi.

References

1. Yusupov I.I, Qobulova N.J, Xojiev A. Patent IAP 06653. Qishloq xo‘jalik ekinlariningning ko‘chatlarini o‘stirish usuli. O‘zbekiston Respublikasi Adliya vazirligi huzuridagi Intellektual mulk agentligi RASMIY AXBOROTNOMASI Toshkent 2022 yil 1(249).
2. Ковылин, В.М. Метод оценки плодородия тепличных грунтов. Эффективные приемы выращивания овощных культур: Научные труды ВНИИО М, 1998- 241 -244с.
3. Аутко А.А., Долбик Н.Н, Козловская, И.П. Тепличное овощеводство. Минск: УП «Технопринт».- 2003. - 256с.
4. Янишевская,О.Л, Довгун, В.Б. Оценка пригодности искусственного субстрата для выращивания различных овощных культур в условиях защищенного грунта. Журнал. Гавриш. 2004. №2. 19-21с.
5. Ронен Йал.Важные аспекты контроля питания при культивировании растений без почвы. Журнал. Гавриш. 2006. №3. 14-17с.
6. Борисов,В.А, Литвинов,С.С, Романова, А.В.Качество и лежкость овощей. М: ВНИИО, 2003. 670с.
7. Шуничев, С.С и др.Технология промышленного производства овощей в зимних теплицах (рекомендации). М. ВО «Агропромиздат», 1987. - 109 с.
8. Trauer.R. Torfsackkultur, eine vielsprechende Produktionsalternative Garten bauwirt schaft. 1989, T. 44, №15. 8-10.
9. Gruda N, Michalsky F., Schnitzler W.H. Substrateigenschaften im Vergleich Gemuse.- 1997, Jg.33, № 12 (Beil)- S. 2-5.
10. Kanazirska,V, Simidchiev, H, Panayotov,Z. Container sustem for tomato production based onagroperlite. Почвознан. Агрохим. Екол. 1998, Г. 33, № 1. 23-31с.
11. Goodwin P., Cowell C. Influence of IBA concentration, botrom heat, and medium on propaqationof of camellis II Comb. Proc. I Intern. Plant Propaqators Soc. - 2000. - S.l, Vol. 49. - P. 149-153.
12. Цыдендамбаев А.Д. Органические субстраты. Научно-производст. журн. Для специалистов защищен. грунта «Мир теплиц».-2004. № 1.С.39-41.
13. Панасенко,А.С.Экономические и экологические проблемы при выборе субстрат
Nashr qilingan
2024-03-29